10 Cara Malam Pertama Menurut Syariat Islam

√ Islamic Base Pass quality & checked by advisor, read our quality control guidelance for more info

Malam pertama merupakan malam yang paling tak terlupakan bagi pasangan suami istri. Karena malam pertama merupakan malam yang paling ditunggu-tunggu para pria sebagai suami untuk berjima’  dengan istrinya.

Ketahui adab dan tata cara menurut syariat islam agar jima tidak menjadi dosa.

  1. Beri Salam Pada Isteri

Suami hendaklah mengucapkan salam terlebih dahulu (Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh) kepada isteri sebagaimana yang pernah dilakukan Rasulullah S.A.W.

  1. Bergurau

Hendaklah suami membuat gurauan atau berbual ringan dengan isterinya agar suasana tidak tegang. Boleh juga diawali dengan memberikan minuman atau manisan seperti coklat/buah-buahan kepada pasangan.

  1. Suami Berdoa Untuk Isteri

Suami boleh letakan tangannnya di atas kepala isteri lalu membacakan doa:

Allahummaa innii as-aluka min khairihaa wa khairi maa jabaltahaa alaihi Wa ‘audzubika min syarrihaa wa syarri maa fiihaa wa syarri maa jabaltahaa alaihi…

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu untuk kebaikan dirinya dan kebaikan tabiat (sikap atau perilaku) yang dia bawa. Dan aku berlindung dari kejelekannya (keburukannya) dan kejelekan tabiat (sikap atau perilaku) yang ia bawa.” (HR. Bukhari)

  1. Sholat Sunnah 2 Rakaat

Hal ini bagi memberikan ketenangan kepada pasangan supaya tidak terkejut atau atau gemetar saat melakukan malam pertama.

  1. Disunnahkan Untuk Menyikat Gigi

Islam amat mementingkan kebersihan. Sebelum berjima’, pastikan Anda dan pasangan sudah mandi dan gosok gigi.

  1. Baca Doa Sebelum Berjima’

Yang ini penting namun sering dilupakan. Karena Shalat sunah saja tidak cukup kerana syaitan gemar mengganggu pasangan saat berlakukan saat berjima’

Untuk itu baca doa supaya dijauhi pengaruh syaitan, iblis maupun jin.

سْمِ اللهِ، اَللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا.

Dengan menyebut nama Allah, Ya Allah, jauhkanlah aku dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari anak yang hendak Engkau kurniakan kepada kami.” (HR. Bukhari-Muslim)

Rasulullah S.A.W bersabda: “Maka, jika Allah menetapkan atau mentakdirkan lahirnya seorang anak daripada hubungan antara keduanya, nescaya syaitan tidak akan membahayakan dan mencelakakannya selama-lamanya.”

  1. Suami Hanya Boleh Melakukan Apa Saja Pada Kemaluan Isteri

Sebagaimana firman Allah SWT: “Isteri-isterimu adalah (seperti) tanah tempat kamu bercucuk tanam (ladang bagimu), maka datangilah tanah tempat bercucuk-tanammu (ladang) itu bagaimana saja kamu kehendaki (kapan saja kamu sukai)… Dan kerjakanlah (amal yang baik) untuk dirimu, dan bertakwalah kepada Allah dan ketahuilah bahawa engkau kelak akan menemui-Nya. Dan berilah khabar gembira orang-orang yang beriman.”(Q.S. Al Baqarah: 223

Ibnu ‘Abbas radhiallahu ‘anhu berkata, “Pernah suatu ketika Umar ibnu Khattab menemui Rasulullah S.A.W, seraya berkata, “Ya, Rasulullah, celakalah aku”. Beliau Rasulullah kembali bertanyakan, “Apa yang membuatmu celaka, wahai Umar ibnu Khattab?”

Umar ibnu Khattab kemudian menjawab, “Aku membalikkan pelanaku (isteriku) tadi malam”.

Namun Rasulullah S.A.W tidak memberikan jawaban atas pertanyaan tersebut sehinggalah turunnya ayat sebagaimana firman Allah S.W.T seperti di atas tadi.

Kemudian, Rasulullah S.A.W bersabda: “Gauli atau cumbuilah isterimu dari arah depan mahupun belakang. Akan tetapi hindarilah atau jangan menyetubuhinya dari dubur (punggung) ataupun ketika ia sedang haid (datang bulan).”

  1. Masih Boleh Bercumbu Dengan Isteri Ketika Isteri Haid

Jika sang suami teringin berjima’ dengan isteri namun isteri sedang dalam haid. Isteri masih boleh membenarkan suami mencumbuinya asalkan tidak memainkan peranan menggunakan kemaluannya untuk bersetubuh (termasuklah dubur kerana jatuh pada hukum haram).

Seperti pada Sabda Rasulullah S.A.W

Lakukanlah apa saja kecuali jima’ atau bersetubuh.”

Hadith sahih diriwayatkan oleh Imam Muslim no. 302 dan Abu Dawud no. 257… Dan dibawakan oleh sahabat Anas bin Malik R.A.

  1. Berjima’ Pada Waktu Tertentu

Adalah dibolehkan untuk suami menggauli atau mencampuri isterinya pada waktu-waktu tertentu yang dikehendakinya kecuali ketika isteri sedang dalam haid atau uzur yang akan memberi keburukan kepada keduanya.

  1. Sunnah Berwudhu’ dan Mandi Wajib

Para ulama berpendapat kuat bahawa sunnah berwudhu dan mandi wajib ini hendaklah dilakukan oleh suami sebelum tidur.

Isteri juga harus mandi wajib tetapi tidak disunnahkan dilakukan sebelum tidur seperti suami, mungkin boleh dilakukan sebelum shalat subuh.

Demikian pembahasan mengenai 10 Cara Malam Pertama Menurut Syariat Islam. Semoga informasi yang diberikan bermanfaat.

 

Baca Juga:

fbWhatsappTwitterLinkedIn